top of page
Okra Pigment, Doğal Boya, Natural Paints, Earth, Paint

Pigment Nedir?

Sıvı çözeltide boyaların aksine ince partiküllü suda çözünmeyen bir madde (saf pigment) veya bileşiktir(pigment karışımı).

Mineral pigmentler, organik pigmentler ve metalik pigmentler olarak bulunurlar.

Mineral Pigmentler (Oksitler, Hidroksitler, Metal Tuzları)

“Doğal” pigmentler, okralar gibi doğal toprak pigmentleridir ve yalnızca kalsinasyon ve/veya karışım prosesleri geçirirler.

“Sentetik” pigmentler, birkaç malzeme arasında termal ve/veya kimyasal reaksiyon sonucu ile elde edilirler.  “Yeşil Kimya” olarak adlandırılan süreçlerdir.  Doğal pigmentlerden daha az mat tonlarındadırlar.

Mineral pigmentlerin genel özellikleri:

  • Işık ve hava koşullarında karşı mükemmel dayanıklılık

  • Suya, asitlere, alkalilere karşı yüksek direnç

  • İyi boyama gücü

  • Yüksek örtme gücü

  • Tebeşirlenmeye karşı daha iyi direnç 

 

Organik Pigmentler (azo pigmentleri, ftalosiyanin, kinakridonlar)

Günümüzde organik pigmentler azo pigmentleri (sarı, yeşil, mor), ftalosiyaninler (mavi, yeşil) ve kinakridonlar (kırmızı, mor) 'dır. Mineral pigmentlere kıyasla daha fazla renklenme gücü vardır, ancak daha şeffaftırlar. Işığa karşı dirençleri daha azdır.

Metal Pigmentler (bronz, bakır, gümüş, altın ...)

Metalik pigmentler, püskürtme yoluyla veya kimyasal çöktürme yoluyla elde edilen toz formundaki metaller veya alaşımlardır.

 

Nasıl Kullanılır?

Pigmentler mimaride kireç, çimento, kireç suyu, kazein, mum, yağ gibi bağlayıcılarla kullanılarak boya üretiminde kullanılır.

Sanat boyaları üretiminde keten tohumu yağı, Arap zamkı, akrilik bağlayıcı, yumurta gibi bağlayıcılar ile birlikte kullanılır.

Mineral, doğal ve sentetik pigmentler açık havaya (dış cephe, teras, beton zeminler…) dayanıklıdırlar. Elbette kapalı mekanlarda (iç cephe, ahşap duvar, mobilya) da kullanılırlar.

Organik pigmentler özellikle iç dekorasyon ve yaratıcı hobilerde kullanılmaktadır.

Sonsuz renk tonu elde etmek için tüm pigmentler birbirleri ile karıştırılabilir. Pigmentlerin kullanım miktarları bağlayıcı cinsine göre değişmektedir.

 

Kaliteli bir pigment seçin!

Işık Kararlılığı

Uzun süre ışığa maruz bırakıldıktan sonra renklenmenin yoğunluğunu muhafaza etme özelliğidir. Doğal mineral pigmentler en iyi UV stabilitesine sahiptir.

Renk Gücü

Bir pigmentin kendi rengini bağlayıcıda veya pigment karışımı içinde iletebilme yeteneğidir. Bazı organik pigmentler mineral pigmentlerden iki kat renklendirir.

Örtme Gücü

Belirli bir konsantrasyon için bir bağlayıcıdaki bir pigmentin örtücülüğü (veya kontrast gücü-opaklaştırıcı güç) gücü, iki zıt alanda siyah-beyaz bir desteğin yüzeyini örtme kabiliyeti ile ölçülür. "Opak pigmentler" veya "şeffaf pigmentler" olarak tanımlanır, fakat tanelerin inceliği aynı zamanda kaplama gücü ve pigment / bağlayıcı dozajı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Organik pigmentler oldukça şeffaf iken mineral pigmentler daha opak olma eğilimindedir.

Kurutma Gücü

Bir pigmentin kullanılan bir bağlayıcı yağın kurutulmasını hızlandırma kabiliyetidir. Bu, özellikle yağların ve öğütme ortamlarının seçiminde önemlidir. Bir pigment, kurutma özelliğine sahip olan mineral bileşikleri içerebilir. Öte yandan, bazı pigmentler kurutmayı geciktirebilir.

Keten tohumu yağı kullanımında pigmentlerin kurutma özellikleri;

Kurutma gücü yüksek pigmentler: mangan pigmentleri

Kurutma gücü orta pigmentler: kırmızı, sarı veya siyah demir oksitler

Kurutma gücü az pigmentler: Ultramarin pigmentler, yeşil toprak

Kurutmayı geciktiren pigmentler: Kalsinasyon siyahı

Yoğunluk

Bütün pigmentler farklı yoğunluktadır.

Toksisite

Firmamız insan ve çevre için güvenli, toksik içermeyen geniş bir pigment yelpazesi sunmaktadır. Ancak toz halindeki maddeler, kolayca solunabilecek inceliğinden ötürü soluma tehlikesi oluşturmaktadır. Pigmentleri kullanırken maske takmanızı öneririz ve çocukların erişiminden uzak tutunuz.

bottom of page